Loading... Please wait...
U gebruikt momenteel een browser die beperkt ondersteund wordt, waardoor deze website niet optimaal toont. Wij raden u aan een upgrade voor uw browser uit voeren. Deze website is geoptimaliseerd voor de laatste versies van Mozilla Firefox en Internet Explorer 8.0.

Dick van den Berg

Inrichting en logistiek vaak oorzaak van ongeregeldheden op evenementen

4e968885da526dickvandenberg.jpgDick van den Berg is directeur van REP’S Security en Crowd Management expert. Tevens is hij bestuurslid van de Vereniging van Evenementen en Horeca Beveiliging (VEHB). Hij is vijftien jaar actief in de evenementenbeveiliging en is bij 2500 evenementen betrokken geweest. Hij heeft veel ervaring opgedaan in de dance scene; ook toen de scene nog maar net opbloeide.

Het hoofddoel van crowd management is het voorkomen van irritatie en agressie.  Beveiliging is doorgaans voor de crowd control (beetje achteraf) en minder voor crowd management. Een aantal voorwaarden is onontbeerlijk voor de beveiliging van een evenement. Om te beginnen moeten de toegangseisen aansluiten op wat er op toegangskaarten staat vermeld (wat mag er bijvoorbeeld wel of niet meegenomen worden?). Daarnaast moet de bevoegdheid van de beveiliging gegarandeerd worden. Delegeer als organisator dat wat privaatrechtelijk mogelijk is aan het beveiligingsbedrijf. Verder is een goede in- en externe logistiek en voldoende personeel op het evenement essentieel.

Met crowd management en logistieke slimmigheden zijn risico’s op ongeregeldheden, zoals opstopping, agressie en verdrukking, te voorkomen. Dat begint bij de entree buiten. Voldoende poortjes, een vlotte visitatie en genoeg personeel voor de kaartcontrole, zorgen ervoor dat mensen niet al te lang in de rij hoeven te staan, 10 tot 15 minuten is genoeg. Eenmaal binnen willen bezoekers naar de garderobe, het toilet en wat drinken. Het is van belang een goede doorstroom te realiseren en de bezoekers direct bij binnenkomst zoveel mogelijk over de ruimten te verspreiden. Zo kan irritatie bij bezoekers voorkomen worden. Bovendien is er voor mensen weinig reden om agressief te worden als zij alles goed kunnen vinden, de locatie een beetje kunnen overzien, er meerdere podia zijn, nergens in de rij hoeven te staan en niet in opstoppingen terechtkomen. De stemming bij aanvang is cruciaal voor wat er later gebeurt op het evenement.

Wat moeten organisatoren vooral wel en niet doen?

Niet doen

  • Plaats de toiletten niet bij de entree, maar spreidt deze over de ruimten. Als mensen bij entree toilettten zien, keren ze daar altijd weer naar terug en zijn deze het hele feest overbelast. Dat geldt ook voor de muntenkassa.
  • Garderobes zorgen vaak voor opstoppingen en daardoor voor problemen. Met het plaatsen van lockerruimten is doorstroom te creëren.
  • Vermijd podia bij doorgangen, om opstoppingen en irritatie te voorkomen.

Wel doen

  • De entree is een ideale plek voor de EHBO post omdat bezoekers de entree het beste onthouden.
  • Maak gebruik van verkeersborden om de doorgangen te reguleren; iedereen begrijpt deze borden.
  • Zorg voor genoeg bars. Wanneer bezoekers snel geholpen worden, halen zij alleen wanneer zij dorst hebben. Bij een tekort aan bars nemen bezoekers vaak extra bier mee.

laatst aangepast: 12/10/2011

Centrum Veilig en Gezond Uitgaan Twitter Centrum Veilig en Gezond Uitgaan Linkedin InfoDesk

Heeft u een vraag? Kijk op onze pagina veelgestelde vragen of vul het contactformulier in. Wij zijn ook telefonisch bereikbaar op: 030 295 94 90.

Uitgelicht

Nieuw: Training

Wordt u als werknemer met een publieke taak regelmatig geconfronteerd met agressie van mensen die onder invloed zijn van alcohol en drugs?

 

Volg dan de training 'Omgaan met personen onder invloed'.
Lees meer: trimbos.nl

Inschrijven Nieuwsbrief UIT!

Uw naam:

Uw e-mailadres: